Goszczą na naszych stołach od ponad stu lat. Smażone w głębokim tłuszczu i posypywane cukrem pudrem są nieodłącznymi elementami karnawału i Tłustego Czwartku.
Faworki, występujące też pod nazwą chruściki, powinny być kruche i przy chrupaniu wydawać dźwięk niczym gałązki pękające pod nogami w lesie. Ich kształt to przepleciona wstążka, są więc pracochłonne w wykonaniu. Prawodopodobnie przybyły do nas z Litwy, ale występują też w innych państwach; w Niemczech to Liebesschleifen i Raderkuchen, a w Stanach Zjednoczonych jako "angel wings", czyli "skrzydła anioła".
Pączki wpierw gościły na chłopskich stołach jako wytrawna, tłusta przekąska ze skwarkami zamiast lukru. Wyrobem cukierniczym stały się w XVII w. Klasyczne pączki powinny mieć nadzienie z konfitury z róży. Współczeńnie możemy raczyć się pączkami z nadzieniami owocowymi, czy kremowymi, oblanymi lukrem, obsypanymi cukrem pudrem lub zamoczonymi w polewach czekoladowych. Popularne w Stanach Zjednoczonych oponki, czyli donuty dają pole do popisu w dekorowaniu - wielokolorowe polewy i posypki przyciągają wzrok i urozmaicają patery z pączkami.
Poniżej znajdziesz pomysły na prezent dla karnawałowych łasuchów, fanów pączków i faworków.
W czym zanieść komuś poczęstunek na Tłusty Czwartek? Może w takiej pięknej torbie?